Maturity budú aj z umenia a rómskeho jazyka

14.06.2011 Celý región

Foto: Ilustračné foto SITA/Martin Havran
BRATISLAVA 14. júna (WEBNOVINY) - Prváci, ktorých budúci rok prijmú na bilingválnu strednú školu, si už na konci štúdia budú môcť zvoliť maturitu z druhého cudzieho jazyka na pokročilej úrovni C1 jazykovej náročnosti Spoločného európskeho referenčného rámca. Umožní to vyhláška ministerstva školstva, ktorá zavádza novinku od školského roku 2016/2017.

V súčasnosti si maturanti volia medzi náročnejšou formou B2 (stredne pokročilí) a jednoduchšími testami B1 (mierne pokročilí).

Ministerstvo upozorňuje, že bilingválne školy majú pripraviť žiakov na maturitu z vybraných predmetov tak, aby mohli pokračovať v ďalšom štúdiu doma aj v zahraničí. Na to potrebujú dosiahnuť minimálne komunikačnú úroveň C1.

Žiaci stredných odborných škôl a konzervatórií budú môcť aj naďalej robiť externú časť maturitnej skúšky, písomnú formu internej časti maturitnej skúšky a ústnu formu internej časti maturitnej skúšky z cudzieho jazyka na úrovni B1 alebo B2 jazykovej náročnosti Spoločného európskeho referenčného rámca. Vyhláška však od budúceho školského roka umožní gymnazistom absolvovať ústnu maturitu z druhého cudzieho jazyka na vyššej úrovni B2. Taktiež o úroveň B2 rozširuje možnosť ústnej maturitnej skúšky pre žiakov stredných odborných škôl a konzervatórií z dobrovoľného druhého cudzieho jazyka.

Rezort školstva vyhláškou rozširuje i zoznam maturitných predmetov, a to o umenie a kultúru a rómsky jazyk a literatúru. Pri predmete umenie a kultúra argumentuje, že je povinným vyučovacím predmetom na gymnáziách. Rómsky jazyk a literatúru zaradilo ministerstvo do zoznamu maturitných predmetov po skončení experimentálneho overovania rómskeho kurikula na vybraných školách.
 

Vyberte región